Lot's

Channel

Wil kinderen vertellen wat hun rechten zijn

Voor jou
Voor scholen
Recht op Bescherming

Recht op Bescherming

Ieder kind heeft het recht om beschermd te worden tegen mishandeling. Helaas komt kindermishandeling nog vaak voor, ook in Nederland.  Kinderen die het meemaken durven daar vaak niet over te praten. Ze schamen zich, zijn bang of denken dat het hun schuld is. Het belangrijk om te weten dat je hulp kunt vragen en dat het nooit jouw schuld is. 

Kindermishandeling komt op veel verschillende manieren en op veel verschillende plekken voor. Uit onderzoek blijkt dat er in elke klas gemiddeld 1 kind zit dat mishandeld wordt. Een kind dat bijvoorbeeld thuis geslagen wordt, te weinig eten krijgt, of elke dag wordt uitgescholden. Jordi werd vroeger thuis vaak mishandeld. Hij vertelt erover op Lot’s Channel. 

 

Er zijn ook kinderen die seksueel worden mishandeld, dat betekent dat een volwassene seksuele dingen doet met een kind. Alle vormen van mishandeling zijn hartstikke verboden. Als het gebeurt is het nooit de schuld van het kind. 

Praten   

Het is voor veel kinderen die mishandeling meemaken niet makkelijk om te praten over wat ze meemaken. Toch is dat heel belangrijk. Op veel scholen worden daarom lessen gegeven, zodat kinderen weten wat ze kunnen doen als ze zelf mishandeld worden. Maar ook als ze denken dat iemand anders mishandeld wordt. Team Kim geeft dat soort lessen. Hoe dat gaat, en waarom dat zo belangrijk is, zie je in dit filmpje. 

 

Het belangrijkste is om er met iemand over te praten. Iemand die je vertrouwt. Dat kan je vader of moeder zijn, of een ander familielid. Als het juist gaat over een familielid, kan je ook bij een juf of meester terecht. Door te delen wat je meemaakt kan je geholpen worden bij het zoeken naar een oplossing. 

Contact  

Als je niet meteen iemand kunt bedenken met wie je kan praten, kun je ook contact op nemen met Veilig Thuis (0800-2000) of de Kindertelefoon (0800-0432). Je kan bellen of via de website met iemand chatten. Dat kan als het over jezelf gaat, of als je je zorgen maakt om iemand anders. Op deze speciale website van het Klokhuis vind je ook veel informatie. 

 

Lot's Ambassadeurs

Brechtje

 

Brechtje

Mijn naam is Brechtje Spierings. Ik ben 18 jaar en ik studeer sociologie in Rotterdam. Alle kinderen zijn gelijk maar niet alle kinderen hebben dezelfde kansen en dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn. Daarom ben ik ambassadeur van Lot’s Foundation. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende aandacht besteed wordt aan kinderrechten.

 

 

Pleuni

Pleuni

Ik ben Pleuni Spierings, ik ben 15 jaar en zit in havo 4. Ik doe aan Hockey en hou van tekenen en muziek. Ik ben ambassadeur omdat ik het belangrijk vind dat kinderen hun eigen rechten hebben, en zij ook weten welke dat zijn. Zelf heb ik samen met Teun Peters een filmpje gemaakt over het recht om je eigen mening te uiten. Ik hoop nog veel meer te kunnen doen voor kinderrechten omdat het belangrijk is dat iedereen weet dat ze er zijn.

Derek

DerekDerek

''Soms plaatsen mensen iets online over jou wat je niet wilt, of zet je zelf iets online waar je later spijt van hebt. Bijvoorbeeld een vervelende reactie onder een foto van iemand anders, of ruzie maken via Whatsapp.
Het is belangrijk om met jongeren te praten over hoe ze omgaan met elkaar, ook op social media. Ik mocht met Teun Peters een filmpje maken over het recht op privacy. Dat was erg leuk en bijzonder om te doen! Ik hoop dat veel jongeren het filmpje gaan bekijken en over dit onderwerp in gesprek zullen gaan. Met elkaar, maar ook met hun ouders of leraar.''
 

 

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×