
Recht om bij je familie op te groeien
Ieder kind heeft recht om bij zijn familie op te groeien. En een veilig en liefdevol thuis. Maar soms kan dat niet, omdat je ouders en familie niet voor je kunnen zorgen.
Onze ambassadeur Brechtje Spierings (18) schreef er een blog over:
Recht om bij je familie op te groeien
Ieder kind heeft recht om bij zijn familie op te groeien. Recht op een veilig en liefdevol thuis. Maar soms kan dat niet, omdat je ouders en je familie niet voor je kunnen zorgen.
Als er problemen zijn in de verzorging en opvoeding van een kind, komt er vaak eerst nog hulp thuis. Als dat niet helpt wordt er gekeken of een familielid voor het kind kan zorgen. Lukt dat niet, dan is de volgende stap een onbekend pleeggezin.
Pleeggezin
Pleegzorgorganisaties gaan op zoek naar een (tijdelijk) pleeggezin voor het kind. Deze organisatie kijkt of kind en gezin bij elkaar passen. Dat is afhankelijk van de opvoedingsmogelijkheden van de pleegouder, de leeftijd en problemen van het pleegkind, andere kinderen die op dat moment in het pleeggezin wonen en van de periode dat het pleegkind er zal verblijven. https://www.youtube.com/watch?v=tMd6CS4bEtE
Tekort aan pleeggezinnen
Helaas is er in Nederland een tekort aan pleeggezinnen. Dit maakt het lastiger voor pleegzorgorganisaties om voor een pleegkind een passend gezin te vinden. Het beste pleeggezin is vaak niet beschikbaar waardoor pleegkinderen sneller bij een ander pleeggezin - de tweede keuze – geplaatst worden. Dit kan goed gaan, maar ook niet. Het pleeggezin is voor dat kind geen goede woonplek en dus moet het pleegkind weer verhuizen.
Woongroep
Een pleeggezin is niet de enige vorm van opvang voor een kind. Er zijn ook woongroepen. Op een woongroep wonen meerdere kinderen samen met hun begeleiders. Ze wonen er zeven dagen per week of alleen doordeweeks. In dat laatste geval gaan de kinderen in het weekend naar een weekendopvang. Dat kan bij de eigen ouders zijn, bij familie of bij een weekendopvanggezin. https://www.youtube.com/watch?v=qXthmxL-vlE
Ieder kind heef het recht om op te groeien bij de eigen ouders of bij familie, maar soms gaat dat niet. Helaas. In dat geval zijn er pleegzorgorganisaties die op zoek gaan naar een (tijdelijk) andere woonplek. Die plek zal nooit de ideale situatie zijn. Wel moeten pleegzorgorganisaties hun uiterste best doen om voor ieder kind een liefdevolle en veilige plek te vinden. Want het belang van het kind staat altijd voorop!
Lot's Ambassadeurs
Brechtje
Mijn naam is Brechtje Spierings. Ik ben 18 jaar en ik studeer sociologie in Rotterdam. Alle kinderen zijn gelijk maar niet alle kinderen hebben dezelfde kansen en dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn. Daarom ben ik ambassadeur van Lot’s Foundation. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende aandacht besteed wordt aan kinderrechten.
Pleuni
Ik ben Pleuni Spierings, ik ben 15 jaar en zit in havo 4. Ik doe aan Hockey en hou van tekenen en muziek. Ik ben ambassadeur omdat ik het belangrijk vind dat kinderen hun eigen rechten hebben, en zij ook weten welke dat zijn. Zelf heb ik samen met Teun Peters een filmpje gemaakt over het recht om je eigen mening te uiten. Ik hoop nog veel meer te kunnen doen voor kinderrechten omdat het belangrijk is dat iedereen weet dat ze er zijn.
Derek
''Soms plaatsen mensen iets online over jou wat je niet wilt, of zet je zelf iets online waar je later spijt van hebt. Bijvoorbeeld een vervelende reactie onder een foto van iemand anders, of ruzie maken via Whatsapp.
Het is belangrijk om met jongeren te praten over hoe ze omgaan met elkaar, ook op social media. Ik mocht met Teun Peters een filmpje maken over het recht op privacy. Dat was erg leuk en bijzonder om te doen! Ik hoop dat veel jongeren het filmpje gaan bekijken en over dit onderwerp in gesprek zullen gaan. Met elkaar, maar ook met hun ouders of leraar.''