Lot's

Channel

Wil kinderen vertellen wat hun rechten zijn

Voor jou
Voor scholen
Recht op vrije tijd en spelen

Recht op vrije tijd en spelen

Als kind heb je het recht om te kunnen spelen. Om vrije tijd te hebben, te rusten en om leuke dingen te ondernemen. We zijn gewend dat op een bepaalde manier te doen, door samen te sporten, buiten te spelen, of door gezellig met vrienden te hangen. Door de coronacrisis moesten we ineens we zoveel mogelijk afstand houden van elkaar. Wat betekent dat voor het recht op vrije tijd? YouTuber Teun onderzoekt hoe je in coronatijd toch veilig en volgens de regels kan genieten van dit recht. 

 

We zijn ook benieuwd hoe dat bij jou gaat, laat je het weten op onze Instagram

Spelen traint je hersenen 

Het klinkt een beetje gek, recht hebben om te mogen spelen. Maar spelen is niet alleen leuk, het is heel belangrijk voor je ontwikkeling. Zo is het heel goed om met andere kinderen te spelen, zo leer je hoe je je sociaal moet gedragen. En het zorgt ervoor dat je als je ouder bent weet hoe  vriendschappen en liefdes werken. Bewegen is natuurlijk voor je hele lijf gezond en dus ook voor je hersenen. Het rode hoofd dat je van sporten krijgt betekent dat er een goede doorbloeding is en dat is hartstikke goed voor je hersenen. Spelen is ook heel belangrijk omdat het is goed om je hersenen flink uit te dagen en aan het werk te zetten. 

Prefontale cortex 

Prefrontale wattes? Dit ingewikkelde woord gaat over een gebied aan de voorkant van je hersenen. De prefrontale cortex heeft invloed op je geheugen, dus op het deel dat je bijvoorbeeld nodig hebt als je moet leren voor een proefwerk. Maar dat gebied in je hersenen gaat ook over het bedenken van oplossingen voor problemen. Om daar beter in te worden, moet het nieuwe dingen tegenkomen en steeds opnieuw uitgedaagd worden. Dat gebeurt door spelen, omdat je daar vaak nieuwe situaties tegenkomt waar het brein dan mee aan de slag moet. Want een bal komt nooit twee keer op precies dezelfde manier op je af en steeds moet je bedenken: hoe vang ik deze? Of als je in een klimrek hangt, dan moet je een manier verzinnen om er weer veilig uit te komen. En met verstoppertje spelen moet je steeds een nieuwe plek bedenken waar je niet gevonden kunt worden. Je staat er niet bij stil maar van al die kleine momenten leren je hersenen dus een heleboel. Dat deel van je hersenen ontwikkelt zich nog tot je 25 tot 30 jaar bent. Spelletjes doen en blijven spelen is dus nog heel lang een gezond idee! Deze uitzending van het Klokhuis gaat helemaal over hoe belangrijk spelen is voor je hersenen. Daarin vertelt hersenwetenschapper Erik Scherder meer over de invloed van spelen op je hersenen. 

 

Speelplekken genoeg? 

Vroeger speelden kinderen meer buiten dan nu. Want als je nu vrij bent is het ook best lekker om even voor de tv te gaan zitten, wat YouTube filmpjes te bekijken of te gaan gamen. En dat is natuurlijk prima, maar bewegen en met andere kinderen spelen blijft ook belangrijk. Organisaties als Jantje Beton zetten zich in voor zoveel mogelijk goede buitenspeelplekken voor alle kinderen. Er worden buitenspeeldagen georganiseerd en er wordt gekeken of er genoeg goede speelplekken waar alle kinderen samen kunnen spelen. Dus ook kinderen met bijvoorbeeld een handicap. 

 

Anderhalve meter 

Door de coronacrisis is het leven nu behoorlijk anders dan we gewend waren. We moeten ons aan nieuwe regels van de regering houden, die ook steeds weer veranderen. Op dit moment mogen kinderen tot en met 12 jaar wel weer buiten spelen en sporten (als je niet verkouden of snotterig bent), omdat kinderen volgens deskundigen minder snel ziek worden van het coronavirus en ze het ook minder snel verspreiden. En die anderhalve meter waar het zo vaak over gaat, die geldt niet voor kinderen onder de twaalf met spelen en sporten. Wel moeten ze die afstand houden tot oudere kinderen en volwassenen die niet bij hun gezin horen. Bij het spelen en afspreken binnen, ín huis dus, moet die afstand wel weer worden gehouden. Kinderen van 13 jaar en ouder, die moeten zich wel aan de strenge afspraken van anderhalve meter afstand houden. Dat betekent dat ze niet in groepjes met meer dan 3 personen mogen afspreken en dat ze echt niet te dicht bij elkaar in de buurt mogen komen. Als je je er niet aan houdt, kunnen er boetes worden uitgedeeld. Omdat het verwarrend kan zijn wat er nu wel mag en wat niet is het goed om de website van het RIVM in de gaten te houden, dat is de gezondheidsorganisatie van de overheid die de regels bepaalt. Bij het Jeugdjournaal houden ze het nieuws over de corona afspraken ook goed in de gaten en leggen ze duidelijk uit wat er bedoeld wordt. 

 

Lot's Ambassadeurs

Brechtje

 

Brechtje

Mijn naam is Brechtje Spierings. Ik ben 18 jaar en ik studeer sociologie in Rotterdam. Alle kinderen zijn gelijk maar niet alle kinderen hebben dezelfde kansen en dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn. Daarom ben ik ambassadeur van Lot’s Foundation. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende aandacht besteed wordt aan kinderrechten.

 

 

Pleuni

Pleuni

Ik ben Pleuni Spierings, ik ben 15 jaar en zit in havo 4. Ik doe aan Hockey en hou van tekenen en muziek. Ik ben ambassadeur omdat ik het belangrijk vind dat kinderen hun eigen rechten hebben, en zij ook weten welke dat zijn. Zelf heb ik samen met Teun Peters een filmpje gemaakt over het recht om je eigen mening te uiten. Ik hoop nog veel meer te kunnen doen voor kinderrechten omdat het belangrijk is dat iedereen weet dat ze er zijn.

Derek

DerekDerek

''Soms plaatsen mensen iets online over jou wat je niet wilt, of zet je zelf iets online waar je later spijt van hebt. Bijvoorbeeld een vervelende reactie onder een foto van iemand anders, of ruzie maken via Whatsapp.
Het is belangrijk om met jongeren te praten over hoe ze omgaan met elkaar, ook op social media. Ik mocht met Teun Peters een filmpje maken over het recht op privacy. Dat was erg leuk en bijzonder om te doen! Ik hoop dat veel jongeren het filmpje gaan bekijken en over dit onderwerp in gesprek zullen gaan. Met elkaar, maar ook met hun ouders of leraar.''
 

 

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×