Lot's

Channel

Wil kinderen vertellen wat hun rechten zijn

Voor jou
Voor scholen
Recht op eigen mening

Recht op eigen mening

Het recht op vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen, ook voor kinderen. Dat betekent niet alleen dat je mag zeggen wat je ergens van vindt, maar ook dat volwassenen naar jouw mening moeten vragen en daarnaar moeten luisteren. Ook al zijn het de volwassenen die de beslissingen nemen, wat kinderen ergens van vinden is belangrijk. 

Wat vind jij?

Het geven van je mening is soms gemakkelijk. Wat vind je van The Voice Kids? Welke YouTuber vind jij nou echt geweldig en waarom? Van wat voor boeken hou je: zijn dat spannende verhalen of juist grappige boeken? Maar soms gaat het om hele moeilijke beslissingen. In het geval van een scheiding bijvoorbeeld. Een kind heeft dan het recht om zijn of haar mening te geven over de nieuwe situatie, bijvoorbeeld over waar hij of zij gaat wonen. Opgroeien bij je ouders, of in ieder geval contact hebben met beide ouders is iets waar kinderen recht op hebben.

Het betekent niet dat wat jij wil ook altijd zal gebeuren, maar het is in ieder geval belangrijk dat ouders precies weten wat jij wil en dat ze luisteren naar je verhaal. Vaak zorgt een scheiding ervoor dat kinderen heen en weer moeten reizen tussen twee huizen. Dat vinden kinderen lang niet altijd fijn. Door erover te praten zijn er vaak best oplossingen te bedenken die moeilijke situaties iets makkelijker kunnen maken. Soms blijven de kinderen bijvoorbeeld in één huis en wonen de ouders daar om de beurt. Dat heet birdnesting: het huis is dan een soort vogelnest waar de vader en de moeder elkaar afwisselen om voor de kinderen te zorgen. Dan hoeven de kinderen dus niet steeds met hun spullen te slepen en hebben ze hun eigen plek. Het Jeugdjournaal maakte er een reportage over.  

 

Op steeds meer plekken wordt er serieus naar de mening van kinderen geluisterd. Sommige gemeentes hebben zelfs een kinderburgemeester aangesteld zodat ook er ook geluisterd wordt naar de mening van de jongere burgers. Emilie weet daar alles van, zij is kinderburgemeester in Diemen. 

 

Mening of belediging? 

Zeggen wat je vindt is dus iets waar je recht op hebt. Alleen moet je wel opletten of je niemand kwetst met je mening. Dat maakt dit recht soms wat ingewikkeld. Sommige mensen vinden namelijk dat ze alles zomaar mogen zeggen, omdat ze nou eenmaal het recht hebben op vrijheid van meningsuiting. Jaren geleden was er een discussie over iemand die ‘fuck de koning’ riep en daar een boete van 500 euro voor kreeg. Veel mensen vonden dat belachelijk omdat de man gewoon zijn mening gaf. Toch is het niet echt respectvol natuurlijk en in de wet staat juist dat je altijd moet nadenken of je niemand kwetst en of je anderen wel met respect behandelt. Want vergeet niet: mensen hebben het ook het recht om te geloven wat ze willen, om op wie dan ook verliefd te worden en om te zijn wie ze zijn. Iedereen heeft het recht om niet gediscrimineerd te worden en daar moeten mensen bij het geven van hun mening wel rekening mee houden. YouTuber Teun Peters sprak eerder voor Lot’s Channel met Pleuni over het recht op een eigen mening. 

 

Er zijn ook landen waar mensen hun mening helemaal niet zomaar kunnen geven. Het is dan niet de bedoeling dat je kritisch bent op de president, of de regering. Of dat je duidelijk zegt dat sommige zaken niet helemaal volgens de regels gaan. In landen als Rusland en China kan je zelfs in de gevangenis belanden vanwege je mening. 

Meer dan een mening 

Vrijheid van meningsuiting gaat om meer dan alleen vertellen hoe jij ergens over denkt. Je hebt ook het recht om genoeg informatie te hebben om je mening te kunnen vormen. Bijvoorbeeld door op internet dingen op te kunnen zoeken of door kranten te lezen en tv te kijken. Persvrijheid is ook onderdeel van dit recht. Media moeten in hun werk niet beperkt worden door bijvoorbeeld de overheid, maar in vrijheid hun journalistieke werk kunnen doen. Ook dit is niet overal ter wereld vanzelfsprekend, daar bemoeit de regering zich met wat er in de krant staat of op tv wordt verteld. Dat heet dan censuur. Ook in Nederland is persvrijheid niet altijd normaal geweest. In de Tweede Wereldoorlog moesten kranten van het verzet in het uiterste geheim worden verspreid. Het Klokhuis legt uit hoe dat ging in een speciale uitzending over de vrijheid van meningsuiting. Die kan je hier bekijken.

Over dit onderwerp hebben we ook een stelling. Stem hier, of laat je mening achter op onze Instagram

 

Lot's Ambassadeurs

Brechtje

 

Brechtje

Mijn naam is Brechtje Spierings. Ik ben 18 jaar en ik studeer sociologie in Rotterdam. Alle kinderen zijn gelijk maar niet alle kinderen hebben dezelfde kansen en dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn. Daarom ben ik ambassadeur van Lot’s Foundation. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende aandacht besteed wordt aan kinderrechten.

 

 

Pleuni

Pleuni

Ik ben Pleuni Spierings, ik ben 15 jaar en zit in havo 4. Ik doe aan Hockey en hou van tekenen en muziek. Ik ben ambassadeur omdat ik het belangrijk vind dat kinderen hun eigen rechten hebben, en zij ook weten welke dat zijn. Zelf heb ik samen met Teun Peters een filmpje gemaakt over het recht om je eigen mening te uiten. Ik hoop nog veel meer te kunnen doen voor kinderrechten omdat het belangrijk is dat iedereen weet dat ze er zijn.

Derek

DerekDerek

''Soms plaatsen mensen iets online over jou wat je niet wilt, of zet je zelf iets online waar je later spijt van hebt. Bijvoorbeeld een vervelende reactie onder een foto van iemand anders, of ruzie maken via Whatsapp.
Het is belangrijk om met jongeren te praten over hoe ze omgaan met elkaar, ook op social media. Ik mocht met Teun Peters een filmpje maken over het recht op privacy. Dat was erg leuk en bijzonder om te doen! Ik hoop dat veel jongeren het filmpje gaan bekijken en over dit onderwerp in gesprek zullen gaan. Met elkaar, maar ook met hun ouders of leraar.''
 

 

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×