Lot's

Channel

Wil kinderen vertellen wat hun rechten zijn

Voor jou
Voor scholen

03 februari 2020

Emilie (11) is kinderburgemeester

Een keer per maand komt de Kinderraad van de gemeente Diemen bij elkaar in het Gemeentehuis. Naast burgemeester Erik Boog (47) zit Emilie van Mens. Ze is elf jaar en om haar nek hangt een glimmende ambtsketen. Sinds juli 2019 is ze kinderburgemeester en dat betekent dat zij, samen met de kinderraad, in de gaten houdt of de gemeente wel genoeg aandacht heeft voor kinderen. Ze kijken kritisch naar wat er beter kan in de buurt.

 

Diemen

‘In Diemen is het soms best wel gevaarlijk met verkeersveiligheid,’ vertelt Emilie. ’En we hebben nog geen heel bewuste afvalscheidingsbakken.’ Dat zijn dingen waar ze echt mee aan de slag wil gaan. Daarvoor moet ze veel overleggen met burgemeester Boog en dat gaat hartstikke goed. Ze heeft het idee dat er echt naar haar geluisterd wordt, en dat is maar goed ook, de kinderraad kan de gemeente echt verder helpen denkt Emilie.  ‘Kinderen hebben vaak hele goede ideeën waar volwassenen niet aan denken.’

Collega’s

In meer dan 40 gemeenten is er op dit moment een kinderburgemeester. Sommige mensen vinden dat onzin omdat kinderen onder de 18 nog niet mogen stemmen. Maar kinderen weten als allerbeste wat er goed is voor kinderen, vertelde Kinderombudsvrouw Margritte Kalverboer eerder in het Jeugdjournaal. In het filmpje zie je ook de voorganger van Emilie: Nilaya.

 

Hoe word je kinderburgemeester? 

Wil jij ook meedenken over de kinderrechten in jouw gemeente? Of wil je zelf kinderburgemeester worden? Als er in jouw gemeente al een kinderburgemeester is, dan kan je op school vragen of je mee mag doen aan de volgende verkiezingen. Als er in jouw gemeente nog geen kinderraad is, dan is het de hoogste tijd om te zorgen dat die er wel komt. Neem contact op met de gemeente en vertel dat jij graag wil dat er geluisterd wordt naar kinderen. Via deze link kan je (en de burgemeester van jouw gemeente) meer informatie vinden over kinderburgemeesters. 

Wat vind jij?

Er zijn nu dus zo’n 40 kinderburgemeesters. Aardig wat, maar er zijn in totaal 355 gemeenten in Nederland. Dat betekent dat veel burgemeesters nog geen jonge collega hebben. We zijn benieuwd naar jouw mening. Klik hier voor de stelling over dit onderwerp en laat je mening achter op onze Instagram.  

Terug naar overzicht

Lot's Ambassadeurs

Brechtje

 

Brechtje

Mijn naam is Brechtje Spierings. Ik ben 18 jaar en ik studeer sociologie in Rotterdam. Alle kinderen zijn gelijk maar niet alle kinderen hebben dezelfde kansen en dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn. Daarom ben ik ambassadeur van Lot’s Foundation. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende aandacht besteed wordt aan kinderrechten.

 

 

Pleuni

Pleuni

Ik ben Pleuni Spierings, ik ben 15 jaar en zit in havo 4. Ik doe aan Hockey en hou van tekenen en muziek. Ik ben ambassadeur omdat ik het belangrijk vind dat kinderen hun eigen rechten hebben, en zij ook weten welke dat zijn. Zelf heb ik samen met Teun Peters een filmpje gemaakt over het recht om je eigen mening te uiten. Ik hoop nog veel meer te kunnen doen voor kinderrechten omdat het belangrijk is dat iedereen weet dat ze er zijn.

Derek

DerekDerek

''Soms plaatsen mensen iets online over jou wat je niet wilt, of zet je zelf iets online waar je later spijt van hebt. Bijvoorbeeld een vervelende reactie onder een foto van iemand anders, of ruzie maken via Whatsapp.
Het is belangrijk om met jongeren te praten over hoe ze omgaan met elkaar, ook op social media. Ik mocht met Teun Peters een filmpje maken over het recht op privacy. Dat was erg leuk en bijzonder om te doen! Ik hoop dat veel jongeren het filmpje gaan bekijken en over dit onderwerp in gesprek zullen gaan. Met elkaar, maar ook met hun ouders of leraar.''
 

 

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×